Екипът на д-р Кючуков е в лятна отпуска от 22.07 до 19.08.2024. 

Какво е ДВТ?

Дълбока венозна тромбоза или флеботромбоза, е заболяване, което изисква спешно лечение. Това заболяване може да доведе до тежки последици за здравето и дори смърт, ако не се предприеме незабавно лечение. Флеботромбозата е опасно състояние, при което се формира тромб в участък от дълбоката венозна мрежа. Този тромб пречи на нормалното функциониране на кръвообръщението и повишава налягането във венозната мрежа. По-опасното при това заболяване, е че тромбът не е фиксиран. Заедно е естественото движение на кръвния поток, той може да се придвижи до белите дробове и да предизвика белодробна тромбоемболия.

Какви са причините за флеботромбоза?

Основните причини за заболяване от флеботромбоза (дълбока венозна тромбоза), са забавеното кръвообръщение и в същото време бързото съсирване на кръвта.

Какви са симптомите при флеботромбоза?

Цялостна отпадналост. Болка в засегнатия крак, тежест, оток. Възможно е засегнатият крайник да промени цвета си към синьо, виолетово или червено. Може да се образува както в горната част на крака, така и на подбедрицата. В случай, че тромбофлебита е на бедрото, обикновено целият крак отича.

Какво лечение се препоръчва?

Болният трябва да е в абсолютен покой. Всяко движение може да придвижи тромба и така да се получи белодробна емболия. Хирургична намеса се препоръчва, само в определени случаи. Съществуват по-съвременни методи на лечение, които не изискват оперативна намеса и възстановителният период е сведен до минимум. Д-р Кючуков е хирург с опит в областта на съдовите заболявания. При консултация с него, ще можете да установите най-подходящият метод на лечение .