Екипът на д-р Кючуков е в лятна отпуска от 22.07 до 19.08.2024. 

Какво е лимфедем?

Лимфедем — бавно прогресиращ оток на кожата и подкожието, дължащ се на затруднено транспортиране на лимфата по лимфните пътища. Може да бъде първичен (вроден) или вторичен (придобит). Изразява се в задържане на лимфна течност в тъканите. Затрудненият транспорт на лимфата в тялото, води до големи отоци. Кожата е напрегната и опъната и двигателната функция се нарушава. Като етиология на болестта, можем да разделим първичния лимфедем на три типа: конгенитален, прекокс и късен. Конгениталният лимфедем се появява в ранна детска възраст, прекокса в пубертета, а за късният лимфедем обикновено има симптоми в зряла възраст.

Какви са причините за появата на лимфедем? 

Първичният лимфдем е изключително рядко вродено заболяване и се изразява в анормално развитие на лимфната система.

Вторичният лимфдем е следствие от други заболявания. Обикновено се образува след операции на тумори засягащи лимфна система, лъчетерапия и др. 

Какви са симптомите при лимфедем?

Лимфедемът засяга обикновено долните крайници. Първите симптоми за наличието на това заболяване са оток и пигментация. Кожата на засегнатото място става опъната и цвета й потъмнява. Когато болестта напредне, засяга и двигателната функция.

Какво лечение се препоръчва при лимфедем?

В зависимост от степента на заболяването и типа лимфедем, се препоръчва различно лечение. Заповядайте в кабинета на д-р Кючуков за да намерим най-добрият начин, за справяне с Вашия проблем.

Можете да изпратите запитване чрез формата за контакт или да уговорите час за преглед, като позвъните на посочените телефони