Какво е склеротерапия?

Склеротерапията е съвременно мини-инвазивно лечение на разширени вени и капиляри (телеангиектазии), при което специален разтвор, наричан склерозиращ агент или склерозант, се инжектира във вените на пациента. Склеротерапията е метод на лечение, при който не остават белези и възстановителният период е кратък.

Какви видове склеротерапия има?

Склеротерапията може да бъде с течност или пяна. Д-р Иван Кючуков използва и двата метода на лечение. По принцип течен разтвор се използва при малки съдове, а пяна при по-големи. Пяната се приготвя непосредствено преди инжектирането, като се смесват различни количества течност и газ. Склеротерапията може да се извърши под доплеров (УЗ) контрол или с помощта на апарата Veinlite, в зависимост от големината и дълбочината на третирания съд. Лекуващият Ви лекар избира строго индивидуално какъв метод и под какъв контрол ще е подходящ за Вас, в зависимост от поставената диагноза.

Какви съдови заболявания могат да се лекуват със склеротерапия?

Склеротерапията е подходяща за лечение на разширени венителеангиектазииретикуларни вени и ХВН

Ефективна ли е склеротерапията при всички пациенти?

При 90% от лицата при които е извършена склеротерапия разширените вени изчезват напълно. Въпреки това, няма гаранция, че склеротерапията ще бъде ефективна във всички случаи. Приблизително при 10% от пациентите, които се подлагат на склеротерапия се наблюдават незадоволителни резултати (това означава че вените не са напълно изчезнали след 6 процедури). В много редки случаи състоянието на пациента може да се влоши след склеротерапия.

В тези случаи, лечението със склеротерапия се преустановява и се подхожда с по-подходящ метод на терапия за съответният пациент. Съществуват и други мини-инвазивни методи за лечение на разширени вени, подходящи за пациенти, които не се повлияват добре от склеротерапия.

Колко процедури са необходими?

Броят на процедурите, необходими за премахване или подобряване състоянието на разширените вени е различен при отделните пациенти. Обикновено зависи от степента и давността на заболяването. От една до шест сесии могат да бъдат проведени, като средно 3-4 са достатъчни. Оптималния интервал между процедурите е 4-6 седмици.

Какви са най-честите странични ефекти?

Не се наблюдават тежки животозастрашаващи усложнения при правилно извършена склеротерапия. Сините петна (хематоми) на мястото на инжектирането, ограничения оток, зачервяването на кожата, чувството за напрежение и сърбежа по хода на вената са нормални оплаквания и отзвучават изцяло за няколко дни.

Непосредствено след интервенцията може да се напипат болезнени и надебелени уплътнения по хода на обработената вена, които също изчезват от само себе си след известно време.

Приблизително при 30% от пациентите, които се подлагат на склеротерапия се наблюдава оцветяване на кожата над вената (тънки кафяви ивици). В почти всички случаи вените потъмняват след процедурата. Тази пигментация постепенно избледнява и само в редки случаи продължава от 4 до 12 месеца.

Има ли странични ефекти?

При алергична реакция (спрямо склерозиращия агент, дезинфекционните средства, латекса на ръкавиците или превързочните материали) могат да настъпят преходни отоци, сърбеж, кожни реакции, световъртеж, главоболие, метален вкус в устата, повръщане и други подобни явления. Те отзвучават спонтанно или след адекватно лечение.

Ако при инжектирането част от склерозиращия агент попадне извън вената се получава по-силно или по-слабо изразена болезненост и/или възпалителни промени на подкожната тъкан. Изключително рядко това може да доведе до образуване на кожна рана, която се лекува за няколко дни.

При попадане на кожни нерви в обхвата на склерозиращия агент може да се получи преходно чувство за изтръпване или свръхчувствителност на кожата. Други нежелани реакции включват парене по време на инжектиране на разтвора, неоваскуларизация (временно развитие на малки „чупливи” капиляри), преходни флебитни реакции (временния оток на вената може да доведе до оток на глезена), временни петна (подобно на копривна треска) и много рядко трудно зарастващи инфектирани рани (при диабетици).

Тромбофлебитът е много рядко усложнение, наблюдавано приблизително при 1 на 10 000 пациенти,чиито лекувани със склеротерапия вени са с размер над 3-4 мм